preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

Rizični oblici ponašanja učenika - kako ih spriječiti?

U OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica u skladu s planiranim aktivnostima u ovogodišnjem planu i programu rada škole, posebno istaknuto u dijelu Školskog preventivnog programa,  namjeravamo organizirati i radionice za učenike 7. i 8. razreda na temu prevencije nasilja u školama i rizičnih ponašanja. 
S obzirom na važnost educiranja učenika o nepoćudnim oblicima ponašanja i rizicima koje preuzimaju lošim postupcima, razradili smo školski preventivni program, a kao ovogodišnju važnu sastavnicu navedene radionice i posjetu stručnjaka našoj ustanovi s kojima i inače izvrsno surađujemo u prevenciji negativnih ponašanja naših učenika.  

Cilj 
ovoga projekta jest osnaživanje samozaštitnih potencijala mladih (točnije, učenika 7. i 8. razreda) u odupiranju vršnjačkom nasilju uz edukaciju predavača stručnog kadra na kvalitetnim radionicama kako bismo prevenirali nepoćudne i negativne oblike ponašanja u rizičnom adolescentnom razdoblju

Sadržaj 
U predviđenim radionicama učenicima 7. i 8. razreda nastojat će se pomoći osvijestiti rizike  koji proizlaze iz vršnjačkog nasilja. Odgovarajućim metodičkim i didaktičkim pristupom djelovat će se u smjeru osnaživanja samozaštitnih kapaciteta učenika usmjerenih prvenstveno njihovom mentalnom i tjelesnom zdravlju. 
Kroz aktivnosti u ovome projektu stvarat će se solidarni vršnjački odnosi, jačati osjećaj zajedništva i odgovornosti za  osobno ponašanje, poticat će se učenike na kvalitetno provođenje slobodnoga vremena i razvijati njihove životne vještine. 
Za potrebe ovih aktivnosti tiskat će se i poseban vodič za mlade kojim će ih, s obzirom na ponudu različitih aktivnosti (kulturnih, sportskih, društvenih, vjerskih, umjetničkih, edukativnih sadržaja) informirati o mogućnostima uključivanja i  usmjeravati na kvalitetno korištenje slobodnoga vremena u svim gradovima i općinama Virovitičko-podravske županije.
Nabavit će se i prijenosno računalo za održavanje edukacija i radionica, a učenicima i za istraživanje, prikupljanja materijala za izradu vodiča, diseminacijskih objava, komunikaciju i sl. 

Aktivnosti i metode 
U razdoblju predviđenom za realizaciju projekta održat će se nekoliko aktivnosti.
Mjesto održavanja je OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica
- Početna i završna prezentacija projekta na Učiteljskom vijeću, Vijeću učenika, Vijeću roditelja i Školskom odboru
- Održat će se 5 predavanja uz radionice s različitim sadržajima preventivne tematike:
1. Vršnjačko nasilje (pedagoginja Ruža Živković, mag.ped.)
2. Kvalitetno provođenje slobodnog vremena učenika na području Općine Nova Bukovica (nositeljica Lareta Žubrinić, prof.)  
3. Alkohol i pušenje kod mladih (nositelj prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr.med., specijalist epidemiolog, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije)
4. Slobodno vrijeme mladih (nositelj Siniša Brlas, profesor psihologije, Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije)
5. Kako ne utopiti mladost u alkoholu (nositelj Maja Đurica Truhlaž, ZZJZ VPŽ)
Ostale povezane teme odradit će se u sklopu Sata razrednog odjela:  Tjelesno zdravlje, Mentalno i socijalno zdravlje, Odgovornim ponašanjem do uspjeha, Moje slobodno vrijeme, Zdrav za 5, Izgradnja kvalitetnih vršnjačkih odnosa – komunikacija i poštivanje različitosti, (Ne)primjerena vršnjačka ponašanja u pubertetu i dr. 
 
- Prikupljanje podataka, materijala, informacija i fotografija  za izradu vodiča za mlade s raznolikim sadržajima usmjerenim pružanju informacija o mogućnostima  kvalitetnog provođenja slobodnoga vremena
 

Očekivani rezultati 

Provođenjem aktivnosti koje su planirane projektom očekujemo  da će korisnici, učenici 7. i 8. razreda, i ostali uključeni učenici predmetne nastave, osnažiti svoj samozaštitni potencijal u odupiranju vršnjačkom nasilju te tako prevenirati nepoćudne i negativne oblike ponašanja.  Ojačat će se i pozitivno razvijanje njihovog mentalnog i tjelesnog zdravlja kroz poticanje učenika na zdrav život i kvalitetno provođenje slobodnog vremena u kojemu će se razvijati osjećaj zajedništva, dvosmjerna komunikacija i vršnjačka pomoć, te razvoj samokontrole i odgovornost za ponašanje. 
Istaknut će se važnost i potreba kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih.
 
Kod učenika će se razviti pozitivne međuvršnjačke komunikacije vještine te sposobnosti i vještine timskog rada, preuzimanja odgovornosti, preciznost u izvršavanju povjerenih zadataka, kritičko promišljanje i preispitivanje podataka, informacija i rješenja, samosvijest u prezentiranju vlastitih ideja i uradaka, stavova i razmišljanja, a ojačat će i suradnički odnosi.  
 

Praćenje i vrednovanje aktivnosti

Realizacija projektnih aktivnosti  kontinuirano će se pratiti i diseminirati te će se sve aktivnosti redovito dokumentirati i  objavljivati na mrežnoj stranici škole,  na Facebook stranici škole, a lokalni, županijski i regionalni mediji i internetski portali  objavljivat će vijesti vezano uz provođenje ovoga projekta kako bi se s njim upoznala i šira javnost.
Prezentacija projekta i objava rezultata provedenog projekta bit će usmjerena prema školskoj, lokalnoj i široj zajednici – npr. na učiteljskim vijećima, županijskim stručnim vijećima.
Projekt će se vrednovati kroz ostvarenost ishoda postavljenih u pojedinim aktivnostima. 
Učenici će kroz ispunjavanje anketa sudjelovati i u evaluaciji navedenih  aktivnosti kako bismo dobili povratne informacije te mogli dalje djelovati u radu s njima. Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da i mladi sami procjenjuju da su aktivnosti koje se među njima provode učinkovite.

Održivost aktivnosti
Projekt je održiv iz razloga što će učenici ovoga uzrasta stečena znanja i vještine, obrasce ponašanja sa sobom ponijeti i u sljedeću razinu školovanja – srednju školu te će i ondje u, široj populaciji vršnjaka, moći primjenjivati naučeno, to jest – pozitivnim primjerom i afirmativnim djelovanjem utjecati na njih. 
Sve prikupljene i obrađene podatke i rezultate  moći će koristiti i kasnije u provođenju nekih drugih projekata ili aktivnosti. Rezultati će uvijek biti vidljivi i na korist svima drugima koji se bave tom ili sličnom tematikom. 
Prilikom izvođenja projekta vodit ćemo računa o zaštiti okoliša na način da ćemo za komunikaciju, provođenje anketa i sl. koristiti digitalne tehnologije (npr. očuvanje papira, recikliranje, objava na digitalnim oglasnim pločama).

 

Voditeljica/voditelj projekta: Lareta Žubrinić, ravnateljica
 
 
razrednici  i stručna suradnica:
1. Ruža Živković pedagoginja
2. Dalibor Korpak, razrednik 8. razreda Učitelj informatike i tehničke kulture
3. Ivana Škrobo, razrednica 7. razreda, Učiteljica matematike

13. izdanje vodiča za slobodno vrijeme - ISKORISTI DAN

vijesti

Predavanja za učenike 7. i 8. razreda o prevenciji nasilja

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 11. 3. 2022. 12:34

U četvrtak 10. ožujka i petak 11. ožujka 2022. za učenike Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice pedagoginja je održala predavanje/radionicu za učenike na temu vršnjačkog nasilja u sklopu preventivnog projekta „Rizični oblici ponašanja učenika: kako ih spriječiti?“ financiranog od strane MZO-a.

 [više]

Održano predavanje stručnjaka za naše učenike Vijest ima dokument u privitku

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 24. 2. 2022. 11:10

U petak 18. veljače 2022. za učenike Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice organizirano je predavanje dvojice stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije „Sveti Rok“, a sve u sklopu preventivnog projekta „Rizični oblici ponašanja učenika: kako ih spriječiti?“ financiranog od strane MZO-a.

 [više]

Predavanje „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“

Autor: RUŽA ŽIVKOVIĆ, 27. 1. 2022. 15:32

Danas, 27. siječnja 2022., prvostupnica sestrinstva Maja Đurica Truhlaž iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije „Sveti Rok“ održala je predavanje za učenike 8. razreda u sklopu projekta „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“.

 [više]

 Iskoristi dan

Gdje i kako provesti slobodno  vrijeme na području općine Nova Bukovica?

Volite nogomet,  lijepo pjevate, želite usavršiti svoja znanja iz informatike ili pak naučiti nešto o  slovačkoj kulturi?

 Hajde, iskoristi dan! Imaš gdje!

1. ZBOR MLADIH VIS „MIRJAM“

Trg Franje Tuđmana

33518 Nova Bukovica

Voditelj:Antonio Brzica

Tel:098/415-795

 2. MILJEVAČKI OGRANAK MATICE SLOVAČKE

 

Kralja Tomislava, Miljevci

33518 Nova Bukovica

Voditelj: Đuro Sobol 

3. VATROGASTVO  

 

DVD  NOVA BUKOVICA-BREZIK

ZAGREBAČKA

33518 NOVA BUKOVICA

Voditelj: Zdravko JuršikTel: 098/914-9692

 

 

4. NOGOMETNI KLUB „MLADOST“

   Ivice Cicvarića, Miljevci

   33518 Nova Bukovica

   Voditelj: Slavko Služek

 

 

6. MALONOGOMETNI KLUB „APOKALIPSA“

 

Nova Bukovica

Voditelj: Dražen Petrović

Tel: 098/186-5512

 

5. NOGOMETNI KLUB „ ZRINSKI“

 

 

 

 

 

 

Nova Bukovica

Voditelj: Tomislav Žagar

Tel: 098/196-4914

 

7. UDRUGA INFORMATIČARA I TEHNIČARA „UIT“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trg dr. Franje Tuđmana 1

33518 Nova Bukovica

Voditelj: Tomislav Dereš

Tel: 098/959-1994

 

8. KULTURNO - UMJETNIČKO DRUŠTVO "LIPA" NOVA BUKOVICA

(fotografija Marko Rukavina, icv.hr)

Trg dr. Franje Tuđmana 1

33 518 Nova Bukovica

 

 

      9. UDRUGA ŽENA "BUKOVICA U SRCU"

Trg dr. Franje Tuđmana 1

33 518 Nova Bukovica 

Predsjednica: Slavica Čizmar

tel: 098/966-2083

 

 

10. OŠ VLADIMIRA NAZORA NOVA BUKOVICA

 

U školi se održavaju razne aktivnosti kao što su Dan pjesnika, Proljetna mala škola, Učenička zadruga "Bukvica" i GLOBE program.

Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji  

 

 

 

e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju