2016-04-14 06:50:01

Novo lice našeg vrtnog jezerca

   Dolaskom sunčanog i lijepog vremena učenici 5.r odlučili su posaditi lopoče u vrtno jezerce. Lopoče su dobili od obitelji Boroša iz Nove Šarovke kojima petaši zahvaljuju!

  Posadili smo ih u veće posude (dvostruko veći promjer posude u odnosu na dužinu rizoma (podanka) jer će se oni znatno raširiti. 

  Lopoč je poznat i pod imenom lotus, a u prirodi se najčešće pojavljuje u tri boje - bijeloj, ružičastoj i plavoj. Zanimljivo je da će lopoč otvoriti svoj cvijet samo kad je dan sunčan, a ako se ubere, zatvori se i više ne otvara svoje latice.

  Tajanstveni lopoč ima bogatu simboliku, koja varira od jedne kulture do druge. Najzanimljivije je da ga se asocira sa čistoćom i neokaljanosti: iako raste iz mulja, probija se kroz vodu i dopire do svjetla gdje pokazuje svoj prekrasan cvijet.

  U hinduističkoj tradiciji, lopoč se veže s božanskom ljepotom i čistoćom, kao i s plodnošću, blagostanjem, znanjem i prosvjetljenjem. Širenje njegovih cvjetova podsjeća na širenje duše, a često se božanstva prikazuju kako sjede na cvijetu lopoča.

 

   U pomoć su priskočili i učenici 7.razreda koji su napunili jezerce čistom vodom i postavili posude s lopočima na dno jezerca. No, bilo je malih problema…

...ali smo ih uspješno riješili!


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica