2016-05-31 17:41:01

Bjelovarsko-bilogorska razglednica

   Bilogorsku razglednicu šalju vam  učenici matične i područne škole. U petak, 27. svibnja 2016. 50 učenika naše škole u pratnji 6 učiteljica krenulo je na svoj ovogodišnji izlet.

    Prvo odredište bio je Veliki Grđevac  koji je zaista velik zbog poznatog dječjeg književnika Mate Lovraka koji je tamo rođen. Učenicima nije trebalo puno objašnjavati tko je on bio i koja djela je napisao.

    Učenici podijeljeni u dvije skupine krenuli su sa svojim stručnim osobljem razgledati spomen sobu Mate Lovraka smještenu u istoimenoj školi.

   Njegove svjedodžbe, obiteljske fotografije i  ukrasne predmete vezane za Vlak u snijegu učenici su mogli detaljno proučiti. Iako je Mato Lovrak bio vrstan književnik, sve nas je iznenadio i zadivio njegov crtež starog mlina koji je sačuvan. Kako je Mato Lovrak bio svestran i pravi učitelj!

     Dok su jedni bili u Spomen sobi, druga skupina je imala svoj koncert na ljetnoj pozornici te škole.

„Svi smo mi genijalci!!!!.......“ A drugi su igrali igrice!

     U velikom hodniku istoimene škole nalaze se radovi učenika koji su sudjelovali na natječaju škole Veliki Grđevac.

Pronašli smo i učenički rad iz naše škole. Bravo za Ivanu Habuš!

Doručak!!

    Slijedio je obilazak Mlina „Družbe Pere Kvržice“, lokomotive i dijela kompozicije „Vlaka u snijegu“, a zatim kupovina suvenira, doručak, druženje.

    Vodič Tomislav vodi nas kroz grad! Paviljon izgrađen od bračkog kamena nas je oduševio! Spomen područje Barutana krije toliko informacija da je slušanje stručnog osoblja bilo korisno i poučno!

     Veliko Trojstvo. Posjet romskoj etno kući, kući autohtonih hrvatskih Roma Lovara. Prezentacija nepoznate romske povijesti, tradicije, jezika, običaja. Razgledavanje polja lavande, sušare za lavandu, učenje povijesti Roma Lovara, njihova zastava, himna, ljubaznost ne ostavlja nikoga ravnodušnim !

    Povijest Roma Lovara možete pročitati i u našoj školskoj knjižnici, evo baš smo knjižnicu obogatili knjigom Povijest Roma Lovara koja krije puno zanimljivosti i knjigom priča o nastanku Roma Lovara koji je namijenjen djeci! Zahvaljujemo!  Osmjeh učiteljice Kristine govori sve!  

    Dobrodošlicu i ljubaznost domaćina ne možemo ne naglasiti! Sok od bazge, bomboni, jabuke, orasi, liker od aronije i ostalih plodova zadivio je degustatore! Zvono s crvenom trakom i crveni tepih ispred vrata označava ulazak u kuću bez loših namjera. Crvena boja označava sreću. I mi smo sa srećom u srcu krenuli dalje!

     Etno park Veliko Trojstvo koji prikazuje život, kulturu i običaje iz prošlosti Bilogore. Razgledali smo kompleks u pratnji stručnog osoblja: hiža, štagalj, ambar, krušna peć, kukuruzana....

    Bilogoro, Bilogoro lijepa li si, ali mi se vratismo kući u našu ravnu Slavoniju okupani mirisom lavande, sretni jer smo upoznali vruće srce Roma Lovara , sretni jer smo bili dio Družbe Pere Kvržice i vozili se u vlaku (na zamišljenom snijegu).

A za više fotografija s našeg izleta, bacite pogled u Fotogled!


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica