2019-10-27 16:38:46

Vježba evakuacije "Žar 2019"

Evakuacijska vježba u slučaju požara "Žar 2019." održala se u našoj školi 24. listopada 2019. g. U vježbi su sudjelovali učenici i svi djelatnici naše škole, pripadnici DVD-a Nova Bukovica – Brezik te DVD-a Slatina, Žurne službe 112, zaposlenici Hitne medicinske službe Slatina, pripadnici HGSS-a, Policijske postaje Slatina te Crvenog križa Slatina, a sve su to popratili i lokalni mediji. Vježba je bila temeljito isplanirana, stoga je prošla bez ikakvih problema.

Počela je u 10:15 sati oglašavanjem zvona koje je signaliziralo požar pa su zatim učenici, zajedno s učiteljima, odmah izašli iz škole, ali ipak nisu svi uspjeli izaći.

Dio učenika koji nije uspio izaći na katu je, zajedno s ravnateljicom, čekao pomoć. Nakon izlaska učenika i učitelja izvršena je prva navala vatrogasaca tijekom koje su naišli na ozlijeđenog učenika  (Ivana Vukovića) kojem je odmah pružena pomoć, a na drugom katu pronašli su zatočene učenike i ravnateljicu.

Odmah nakon pružene pomoći ozlijeđenom učeniku počeli su gasiti požar u učionici tjelesne kulture i dojavili su ostalim vatrogascima da treba pripremiti zračni jastuk kako bi izašli učenici s kata.

Vatrogasci su za nekoliko trenutaka pripremili zračni jastuk pa su učenici i ravnateljica izašli iz škole skakanjem na zračni jastuk, za što je trebalo puno hrabrosti,  ali je prošlo bez poteškoća.

Nakon skakanja kroz prozor svi su bili vani, ali u jednom trenutku učenici su shvatili da nema još jedne učenice. Učenica koje nije bilo prestravila se i sakrila u napuštenu kuću do škole pa je bio pozvan HGSS kako bi se učenica uspješno pronašla. Učenicu je (Moniku Nikšić) nakon kratkog vremena pronašao pas tragač iz HGSS-a.

Nakon što je i ta učenica pronađena, svi su bili na sigurnome te je uslijedila psihološka pomoć sudionika Crvenog križa, među kojima su bili i učenici volonteri Crvenoga križa.

Pružanje psihološke pomoći bilo je završeno pa su vatrogasci izvršili drugu navalu u školu kako bi provjerili je li požar zaista ugašen. Druga navala vatrogasaca u školu je prošla i utvrđeno je da je požar sigurno bio ugašen već prvom navalom.

Nakon toga su se učenici mogli okušati u gašenju požara vatrogasnim aparatom u školskom vrtu, a svima koji su pokušali predlažemo da svoju spretnost okušaju i prijavljivanjem u dobrovoljni lokalni DVD te postanu mladim članovima istog.

Vježba je završila u 11 h, učenici su bili veoma sretni što je sve dobro prošlo. Ova vježba je još jedna u nizu novih stvari koje su učenici naše škole imali priliku iskusiti. Naučili smo važnu lekciju, a to je kako bismo trebali postupiti u stvarnim kriznim situacijama poput ove i da se s vatrom nikada ne igramo.

U Fotogledu pogledajte i veliku fotogaleriju s ovoga zanimljivog događanja.

Mateja Podolski, 8. r.

Novinarsko-literarna skupina


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica