2019-10-14 22:16:00

"Istina o pobjednicima" terenska nastava 7.r.

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt „Istina o pobjednicima“ u okviru kojega se provodi terenska nastava za učenike.

 

Učenici 7. razreda naše škole u pratnji razrednice Ivane Pandur sudjelovali su u ovogodišnjem ciklusu terenske nastave "Istina o pobjednicima" zajedno sa učenicima OŠ MIkleuš.

U sklopu terenske nastave učenici su nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, te kratkog prisjećanja ratnog puta brigade ispred spomenika podignutog njoj u čast, posjetili Spomen sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina gdje im je prezentaciju o događanjima tijekom Domovinskog rata na širem slatinskom području održao v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić te ih upoznao sa strahotama koje donosi rat, a koje ne mogu pronaći u svojim udžbenicima.

Pozdravio nas  je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je također govorio o značaju ovog projekta kojim će se najteže razdoblje Hrvatske povijesti, kada su nažalost brojni životi izgubljeni, sačuvati od zaborava.

Potom su učenici u pratnji svojih nastavnika obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, a posjetili su i Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković koji je i sam preživio ratno zarobljeništvo, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje.

Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.Projekt „Istina o pobjednicima“ podržavaju i financijski podupiru: Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica