2019-11-13 08:45:02

Šestaši se vratili u srednji vijek
U doba "mračnog" srednjeg vijeka pisano slovo širili su pisari. U kasne sate, uz svjetlost svijeća, ti su ljudi stvarali prava umjetnička djela prepisujući knjige.
 

 

U sklopu projekta "Povijest u knjižnici" učenici šestog razreda pokušali su stvoriti iluminirani rukopis pjesama Paje Kanižaja i Grigora Viteza.

Iluminacija u likovnoj umjetnosti označava umijeće ukrašivanja rukopisnih knjiga. To je zajednički naziv za naslikane ili nacrtane inicijale, minijature i različite ornamente (zastavice, ukrasne motive na marginama i dr.). Izrađivane su već u kasnoj antici, a poslužile su kao uzor starokršćanskim i bizantskim rukopisima. Kao stvaralačka umjetnička grana iluminacija je zamrla s pojavom tiska u XV. st. (premda su rukopisi ukrašavani i poslije), kada ju je zamijenio najprije drvorez, a potom bakrorez. (izvor: http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=27120)

Naši šestaši pokušali su iskusiti život srednjovjekovnog pisara prepisujući dječju poeziju. Njihov je zadatak bio istaknuti inicijal (prvo slovo) i iluminirati (oslikati) tekst. Koliko su bili uspješni pokazuju slike koje možete pronaći u prilogu.

Učenici su na zabavan i kreativan način utvrdili pojmove vezane uz širenje pismenosti prije izuma tiska, zabavili se i malo odmorili od svakodnevnih školskih obveza.

Eva Turza Mitrović, knjižničarka

Martina Grundler Hrala, učiteljica Povijesti


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica