2019-12-18 11:51:49

Akcija „Mir i dobro“

Dana 15. prosinca, započinje provođenje akcije „Mir i dobro“.

Svrha provođenja ove tradicionalne akcije je sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari, te ostalih ubojitih sredstava. Kako bi što zvučnije proslavili nadolazeće blagdane i Novu godinu, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava.

Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava.

 

Aktivnosti policije za vrijeme trajanja akcije „Mir i dobro“

U nadolazeće blagdansko vrijeme policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava.

Za očekivati je da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg njihova okupljanja, stoga se pozivaju građani na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.

 

Savjeti građanima:

- Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

- Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

- Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

- Petarde nisu igračke.

 

Pirotehnička sredstva kategorije F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, amocres za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva kategorije F3su rakete, fontane, vatrometne kutije, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

U Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja u čl. 92, uvedena je izmjena u kojoj se navodi da je Za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehničko sredstvo propisana je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna.

 

Tekst su sastavili učenici 7. razreda (David Fuljek, Ivan Vuković, Mihael Tudić, Alen Smiljanić, Gabriel Kolembus, Matej Bračun i David Terek) uz pomoć brošure koju cijelu možete preuzeti u prilozima.

           

Pedagoginja, Ruža Živković

 


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica