2020-02-01 16:52:39

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta se obilježava svake godine 27. siječnja. Tada je oslobođen koncentracijski logor Auschwitz koji je postao simbolom stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu jer je u tome logoru živote u njemu izgubilo 1,1 milijun ljudi od ukupno 6 milijuna.

Brojka je sama po sebi strašna, ali za naše učenike je ona, na kraju krajeva, samo brojka, preapstraktna i neshvatljiva. No, kako bismo im što bolje objasnili holokaust i užas koji je sa sobom nosio nacistički režim Adolfa Hitlera, odlučili smo obilježiti ovu tužnu obljetnicu na malo drugačiji način jer učenici najbolje uče kada se brojkama pridruže imena i lica žrtava. Tada sve postaje stvarnije.

U četvrtak, 30. siječnja 2020.  upriličili smo igrokaz o četvero mladih Židova koji su ubijeni u holokaustu. Riječ je o Anni Frank, Lei Deutsch, Abrameku Koplowiczu i Petru Ginzu.

Njihove uloge su preuzeli  učenici 8. razreda Monika Nikšić, Ivana Habuš, Josip Bukovac i Kristijan Škrnički, a pripovjedačica je bila Mateja Podolski.

U desetak minuta igrokaza, pred svim učenicima predmetne nastave,  četvero mladih se prisjećalo lijepih i bezbrižnih dana prije Drugog svjetskog rata da bi se suočili sa surovom i tragičnom sudbinom koja im se na kraju dogodila. Bili su dio brojke od milijun i petsto tisuća ubijene djece u holokaustu. Dok su učenici imali svoje monologe, u pozadini se prikazivao slikokaz s fotografijama četvero Židova o kojima je bila riječ.

Naši učenici i učitelji škole su sa zanimanjem gledali igrokaz, a posebno dirljiva scena je bila kada je pripovjedačica Mateja govorila o njihovoj smrti, dok su naši glumci, redom, gasili svijeću svojega života time simbolizirajući svoj kraj, svoju strašnu smrt…

Tužnu obljetnicu smo završili gledanjem kratkog dokumentarnog filma Auschwitz-Birkenau koji je nastao u edukacijske svrhe i namijenjen je upravo uzrastu naših učenika.

Martina Grundler Hrala, učiteljica povijesti

 


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica