2020-03-21 11:17:06

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se svake godine 21. 3.

Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao "trisomija 21".

Učitelj: Svake se godine 21. ožujka obilježava Svjetski dan osoba sa Down sindromom.

Učenik: Zašto baš 21.3.?

Učitelj: Upravo zato što taj datum simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba sa Down sindromom.

 

Učitelj: Dan osoba sa Down sindromom obilježava se na način da se taj dan obuku dvije različite šarene čarapice.

Učenik: Zašto baš različite šarene čarapice?

Učitelj: Osobe s Down sindromom ne mogu upariti iste čarape, a nošenjem različitih čarapa pokazuje se podrška tim osobama.

Najčešća karakteristična obilježja izgleda osoba s Down sindromom jesu:

Mišićna hipotonija, smanjenje napetosti (tonusa) mišića Široki vrat. Dijete može imati kratak, široki vrat s previše kože i masnog tkiva Kosi položaj očnih otvora Okruglo lice izravnanog profila Abnormalni oblik uški Kratke šake, na dlanu može postoji specifična poprečna brazda na obje ruke ili na samo jednoj Malena usta i nos s neproporcionalno velikim jezikom Kratke i široke ruke i noge, često postoji i velik razmak između nožnog palca i susjednog prsta Kraći prsni koš neobičnog oblika Malena glava

Najčešće karakterne osobine osoba s Down sindromom jesu:

Tople, dobrodušne, vedre i vesele osobe Komuniciraju sa svojom okolinom na razne načine Vjerno kopiraju ponašanja iz svoje okoline Kreativni su i nježni

 

Učenici naše škole s pedagoginjom Ružom Živković pokazali su kako „Odgoj ide i na daljinu“. Ne mora se samo učiti online može se i djelovati odgojno (poticajno).

Učenici su u suradnji s pedagoginjom, na daljinu, obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom obukavši šarene (različite) čarapice te poslikavši ih. Pedagoginja je učenicima poslala prikladnu prezentaciju u kojoj su oni naučili zašto se rađaju djeca s Down sindromom, kakve su njihove karakteristike te kako im možemo pokazati da volimo, podržavamo i razumijemo njihovu različitost koja ih čini unikatnima (PPT-u PDF formatu nalazi se prilogu).  

Osim toga učenici su trebali riješiti kviz koji su riješili sa gotovo 100% prolaznošću!  

Aktivnosti koje su morali odraditi, zanimljivost i ocjenu pedagoginji dali su 4.84. Hvala vam, dragi učenici! Učeničke anonimne komentare i zadovoljstvo možete pogledati u prilogu.

S njihovim slikama izradili smo virtualni pano koji možete pogledati na sljedećoj poveznici:

 

http://linoit.com/users/RZIVKOVIC1/canvases/%C5%A0arene%20%C4%8Darapice

Zanimljivi crtani film na navedenu temu možete pogledati ovdje:

 

A fotografije naših učenika, učitelja, roditelja i obitelji nalaze se u nastavku:

Tekst i materijali: Ruža Živković, pedagoginja.

Slike: Predškolci (Tia Bužonja, Mia Dorčak, Ivan Žiga i Antonio Karl) i Učenici (2.r. Dominik Križetić s obitelji; 4.r. Marko Skovračin i Dario Stojanović; 5.r. Lara Dolovski, Dominik Terek, Deny Župan, Leon Lolovski, Antonio Varga i Andrea Dolovski, Matej Jakočić, Josip Žiga s obitelji; 6.r. Martina Nikić, Leo Bračun; 7.r. Matija Kribl, Mihael Šterl, David Fuljek; 8.r. Monika Nikšić, Ivan Sirovica, Mateja Podolski, Hrvoje Palčić, Antonio Bilavčić, Josip Bukovac), ravnateljica Lareta Žubrinić, pedagoginja Ruža Živković, učiteljica kemije Silvija Bašić, učiteljica prirode i biologije Marija Majer, Ines Puškarić, Maja Mikić Vizner, i učiteljica povijesti Martina Grundler Hrala s obitelji.


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica