2021-02-17 22:12:48

Onaj tko veze, nije bezveze!

(Nekad davno...) za dugih i hladnih zimskih večeri naše su bake običavale svoje malobrojne slobodne trenutke „trošiti” na različite ručne radove: pletenje, kukičanje, šlinganje, vezenje... Ovo potonje nas je naročito zainteresiralo te smo u mjesecu veljači, kao pravi mali i vjerni čuvari kulturne baštine, odlučili svladati tehniku veza križićima i vunom izvesti na platnu (juti) motiv pahuljice.

Kako bi sve izgledalo bajkovito, djevojčice su poželjele pahuljice u plavom („Frozen”) tonu i već ubrzo, nakon što smo izvršili sve potrebne pripreme i uz pomoć mama i baka prikupili potreban pribor i materijal za rad, prionuli smo poslu. Dječaci su, pak, sa skepsom krenuli u ovaj pothvat, ali su ubrzo i oni otkrili sve čari ove naše aktivnosti. Bockali smo iglicama poput malih ježića i nakon početnih nedoumica i poteškoća uspjeli smo izvesti svoje stilizirane pahuljice. O, kako smo samo bili ponosni na sebe i svoja nova postignuća!!!!

 

Kako su nama naše izvezene pahuljice izgledale uistinu čarobno, odlučili smo ih i izložiti i na nekom prikladnom mjestu u našem domu – neka nas trajno sjećaju na hvalevrijedno nastojanje u očuvanju barem malog djelića naše bogate tradicije i etno baštine.

 

Komentari roditelja, a posebice baka i djedova naših učenika bili su, pogađate, vrlo pohvalni te su nam oni izvrstan poticaj za eventualne buduće slične aktivnosti.

 

Vrijedni miljevački dječaci i djevojčice (učenici 2. i 3. razreda), uz pomoć svoje učiteljice Jasminke (voditeljice IA „Mladi čuvari kulturne baštine”) i svojih mama i baka, uvjerili su se tako u istinitost tvrdnje: „Tko veze, nije bezveze”!

Ukoliko, kojim slučajem, baš volite zimu pa nekoga od vas (u ove, još uvijek zimske dane) povuče želja da i vi izvezete koju pahuljicu ili koji drugi motiv, želimo vam puno uspjeha u radu!

Uživajte i nek' vam je S(P)RETNO!

 


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica