2021-10-07 18:16:00

29.rujna Dan hrane bez otpada

Međunarodni  dan osviještenosti o otpadu od hrane  obilježili su 29. rujna 2021. učenici razredne nastave u sklopu Tjedna sprječavanja otpada od hrane koji provodi Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske. 

 

 

Nakon zdravog i ukusnoga povrtno-mesnog obroka u školskoj kuhinji spravljenog od strane  kuhara Davida Pekara, učenici su se upoznali s glavnim junacima naše slikovnice pod nazivom "Dora i Mario spavašavaju hranu!" 

Slikovnica je zainteresirala naše dame prvog razreda, jer osim Dore i Marija, pojavljuje se lik vile Pie koja kroz stihove govori poučne zanimljivosti koje se tiču i nas i vas! 

A tko će biti Dora, Mario ili vila Pia?

Nakon upoznavanja s likovima slikovnice te podjele uloga, krenuli smo u novu avanturu.

U pomoć ili vodič kroz priču bila je učiteljica 1. razreda  Marija Peček koja je lako usvojila nove zdrave navike. To i nije bilo teško uz ove odlične pomagače!

U namjeri poticanja usvajanja pozitivnih navika od najranije dobi želi se educirati učenike što je to otpad od hrane i kako se ponašati da ga smanjimo.

Npr. ubrano voće se može svježe jesti, ukoliko nam ostane tada ga trebamo iskoristiti za kolač, džem ili sok. U tanjur ugrabiti onoliko hrane koliko stvarno mogu pojesti, da bi meni bilo za zdravlje moga tijela i na korist mom prijatelju ako je gladniji od mene. Dijelove voća i povrća koji se ne jedu baciti u kompost.  Ciklu, rajčicu ili mrkvu iskoristiti za sok ili neki umak koji će mu produžiti rok.

 

 Još neke korisne  savjete pronađite na našem panou u školskoj kuhinji! 

" ... I na kraju, barem jednom dnevno,

udahni duboko,

pomisli na ovaj planet mali, polako izdahni i

na svemu mu zahvali..."

 


Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica