preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

O našoj školi

Dobrodošli u našu školu!

Welcome to our school!

Vitajte v našej škole!

Opća pučka škola
Osnovna škola Vladimira Nazora - Nova Bukovica
since 1868.

(prva stranica Spomenice škole iz 1880., u kojoj se spominje godina 1857.kada su mještani počeli sikazivati želju za postojanjem škole na ovome području, 

zapisivati počeo "ravnajući učitelj" Stjepan Suša)

 

 

         Nastala spajanjem konfesionalnih škola iz Nove i Gornje Bukovice u opću Pučku školu.

Škola je službeno započela s radom 10. siječnja 1868. godine.

  Od 1880. godine škola je četverorazredna.

(snimak Felbar studio, youtube)

 U skladu s tadašnjim preporukama na školi je 1886. osnovan školski vrt.   Prilikom izlaganja na gospodarskom sajmu 1889. škola je za svoj rad dobila odlikovanje.

  1891. iza školske zgrade sagrađeno je gombalište, školsko igralište sa motkom za penjanje, prečama i ručama.    

   1925. školska učiteljica osniva školu rada u kojoj djeca uče crtati, plesti, šiti, a svoje proizvode prodaju posjetiteljima završne školske priredbe.
 

  Škola radi u teškim uvjetima, bez knjiga kroz II. svjetski rat. Nakon rata, škola i učitelji aktivno rade na opismenjavanju stanovništva.

     1968. na stotu godišnjicu postojanja škola dobiva naziv-Vladimir Nazor.

       Školske godine 1970./71. izbija veliki požar te dio škole postaje neupotrebljiv. Zgrada se adaptira tek 1984. god.

       

1983. novobukovačka škola postaje dijelom OŠ Mikleuš.

      U vrijeme Domovinskog rata 1991. većina djece  zbog opasnosti od napada sklonila se na sigurno. Sva školska dokumentacija je sklonjena. Redovna nastava počela je u siječnju 1992.

      1994. godine OŠ Vladimira Nazora opet postaje samostalna škola, a 1996. ministica Ljilja Vokić otvara školsku zgradu Područne škole u Miljevcima. 

     U svibnju 2009. ministar Petar Čobanković položio  je  kamen temeljac te tako počinje dogradnja novog dijela škole kojom će se  sagraditi nove prostorije za  informatičku učionicu, knjižnicu i čitaonicu, kuhinju i blagovaonicu, dvije nove učionice i sanitarni čvor. 

       "Što sanjah, ti ćeš i uradit moći!"

(pjesma Štap, V. Nazora) 

Istaknut ćemo neke važne godine:​

- 1857.   stanovnici Nove Bukovice otkupili su jednu kuću koja je poslužila za prvu školsku zgradu , dakle prošlo je 163 godine od prvog spomena školstva na ovom području.
- 1868. otvorena je nova zgrada škole s jednom učionicom i sa stanom za učitelja. Slavimo 152. godine od službenog otvaranja prve škole u Novoj Bukovici.
 

- Od 1968. (52. godine) škola nosi ime Vladimira Nazora.    

- 1913. sagrađena je zgrada matične škole u kojoj se sada nalazimo – 107. godina naše sadašnje školske zgrade!


- Otvaranje novog dijela matične školske zgrade 2. svibnja 2013. kojemu su uz sve naše učenike, učitelje i roditelje nazočili i uzvanici: tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u nazočnosti Tomislava Žagara, saborskog zastupnika, Tomislava Tolušića, tadašnjeg župana Virovitičko-podravske županije i Vesne Šerepac, pročelnice županijskog Ureda za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. 

prijašnji  logo Škole 

             

 

Logotip škole snimljen za Dan škole 2013. 

(foto by Ivona Lozić)

2013. zahvaljujući osnivaču Virovitičko-podravskoj županiji u  PŠ Miljevci zamijenjena je sva stolarija novom PVC stolarijom i uvedeno je novo centralno grijanje. 

Od 2015. godine na starom dijelu matične školske zgrade, zahvaljujući projektima i financiranju od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, kao i Virovitičko-podravske županije u potpunosti je izmijenjena stara drvena stolarija i zamijenjena PVC stolarijom, stavljena je nova vanjska ovojnica s izolacijom, a u učionice i urede postavljena je nova LED rasvjeta. 

2013. Dobitnici smo Povelje zahvalnosti Virovitičko-podravske županije za doprinos u razvoju školstva i unaprjeđenju odgojno-obrazovnih standarda. 

Od 2015. Ponosni sudionici pilot-projekta

"e-Škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola"

Slikovni rezultat za e-škola

kao i dobitnici priznanja i nagrade za Najljepšu učionicu na otvorenom u ekološko-obrazovnom projektu Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti i obrazovanja  "Najljepši školski vrt" u 2017. 

a u kategoriji Najljlepši školski vrt u godini 2018. dobitnici smo 2. nagrade!  

Ova brošura nastala je nakon detaljnog istraživanja spomenica škole te u njoj možete pronaći većinu najzanimljivijih povijesnih podataka kao i osobitosti naše Škole.

(pregled brošure klikom na naslovnicu)

***

2019. godine naša je škola 1. put dobila oznaku eTwinning kvalitete!

***

2020. Plava TV snimila je Školski sat u našoj školi!

1. ERASMUS + projekt

"Traditional games, healthy childhood development"

Ravnateljica škole Lareta Žubrinić je 1. rujna 2020. potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu programa Erasmus+, aktivnost K2, što je našim učiteljima, stručnim suradnicima i učenicima omogućiti putovanja i edukaciju u partnerskim zemljama - Tursku, Rumunjsku, Španjolsku i Portugal.
Vrijednost ovoga projekta  je  25.000,00 eura. Njime koordinira pedagoginja Ruža Živković. 

- više na stranici projekta

 

2021. škola je 2. put dobila oznaku eTwinning kvalitete za 2021.-2022. !

***

U ožujku 2022. Škola je u projektu Najljepši školski vrt dobila Priznanje za poseban vrtni element - sobno bilje

te tako  još jednom dokazala kontinuirano ulaganje u uređenje  škole (unutarnji prostor obogaćen brojnim bilnjim vrstama, sobnim biljem). U ime svih članova Učeničke zadruge "Bukvica" i voditeljice Marije Radijevac, priznanje je preuzela ravnateljica škole Lareta Žubrinić na svečanoj dodjeli nagrada na Hrvatskoj radioteleviziji. 

 

 

To be continued...laugh

e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju