preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski dan seoske žene

Autor: Lidija Medved, 15. 10. 2016.

    Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoske žene pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu, te se obilježava svake godine 15. listopada. Ove godine trećaši  su odlučili obilježiti ga integriranim nastavnim danom. Željeli su ukazati na važnost i ulogu žene u seoskoj sredini. 

    U goste nam je došla gđa Ankica Škrnički, baka naših učenika Marije i Kristijana. Rođena je u Lici gdje je provela mladost. Pričala nam je o teškom životu žena na selu kad je ona bila mlada.

     Učenici su joj postavili brojna pitanja o nekadašnjem načinu života žene na selu, ali i njihovom položaju danas. Baka je ukazala na brojne poslove vezane uz kuću, vrt, vinograd, njivu…  

     Obveze koje nisu stigle napraviti po danu, radile su u večernjim satima. Pokazala nam je kako se prede vuna i od nje prave čarape. Donijela nam je neke svoje rukotvorine koje radi u zimskim večerima. Učenici su bili veoma zadovoljni ovim susretom, a Kristijan i Marija s pravom  ponosni na svoju baku.

   Zatim smo posjetili Zavičajni  muzej Nove Bukovice gdje su  nas dočekale članice udruge „Bukovica u srcu“, gđa Slavica Čižmar i gđa Marijana Kiš. Baka Slavica pokazala nam je brojne predmete kojima su se služile žene u domaćinstvu u prošlosti i pri tome nam  ukazala  na važnu ulogu žene na selu. Zaključili smo da je tehnologija olakšala današnji način života, ali obveze i poslovi žena su i dalje isti.

      Gđa Marijana  pripremila je brojno voće i povrće koje uzgaja i na taj način provjerila znanje učenika o poznavanju plodova zemlje. Te plodove treba i sačuvati za zimu, a to je opet posao žena. Pokazala nam je brojne sokove, kompote, džemove, ajvare, ukiseljeno povrće…

    Jedan od poslova žena na selu je i runjenje kukuruza u kojem su se učenici i sami okušali. Od kukuruza “Kokičara“ ispekla nam je kokice na tradicionalan način „ranglu na ringlu“ kojima smo se počastili poslije sata likovne kulture.

   Nastavni dan završili su crtajući poslove seoskih žena, a svoje likovne radove prikazat će na izložbi posvećenoj seoskim ženama.  Učenici su bili vrlo sretni i zadovoljni ovako provedenim danom, a  ponosni na svoje majke i bake, od sada će im još više pomagati u njihovim brojnim poslovima.

Više fotografija u kutku Fotogled

 


Izvor: Lidija Medved, učiteljica 3. razreda (tekst i foto)


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju