preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

vijesti

14. miljevački Dani kukuruza

Autor: Dominik Rajačić, 20. 9. 2021. 23:50

I ove su godine učenici PŠ Miljevci, ali i učenici matične škole sudjelovali u programu miljevačkih Dana kukuruza. 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Slovački jezik - model C

Slovački jezik po modelu C u OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica

                                 

Izborni predmet slovački jezik i kultura u OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici izvodi se na hrvatskom i slovačkom jeziku. Učimo jezik i njegujemo kulturu slovačke nacionalne manjine (geografiju, povijest, glazbenu i likovnu kulturu). 

Nastava se održava u kombiniranim odjelima, i to: ponedjeljkom za razrednu nastavu (za učenike od 1. do 4. razreda), te četvrtkom za predmetnu nastavu (za učenike od 5. do 8. razreda) u PŠ Miljevci.

Prijevoz učenika, kao i udžbenici su osigurani od strane Slovačkog kulturnog centra u Našicama.

 

Kome je namijenjen slovački jezik?

Izbornu nastavu slovačkoga jezika mogu pohađati svi učenici iz svih razreda OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici.

 

Zašto učimo slovački jezik u našoj školi?

    U našoj zajednici slovački je jezik aktivno prisutan od 19. stoljeća. Slovaci su se naselili u ova područja u potrazi za poslom (prije svega krčenje šuma) te su odlučili započeti ovdje novi život, a zadržali su naravno i svoj jezik i kulturu koju i dan danas prenose s koljena na koljeno.

Tako danas imamo potomke Slovaka u Miljevcima, gdje se nalazi i naša područna škola, Zokovom Gaju, Našicama, Jelisavcu, Iloku, Požegi, Lipovljanima, Josipovcu Punitivačkom, Jurjevcu Punitovačkom, Osijeku i dr.

Slovaci su zadržali svoj jezik i kulturu, a ponešto su o tome prenijeli i svojim susjedima. Tako danas imamo manifestacije poput Miljevačkih dana kukuruza (gdje se svake godine predstavljaju i naši učenici), Večer polesnjaka u Našičkom Markovcu, Večer korbačíka u Jelisavcu i dr. koje su uvijek odlično posjećene.

Isto tako, u kulturnom životu naših gradova i sela vrlo su aktivne Matice slovačke, koje organiziraju manifestacije, folklorne večeri, druženja, uče djecu slovački folklor, podupiru učenje slovačkog jezika u školama, odlaze u druge zemlje pokazati svoje umijeće, te jednostavno djeluju kao mostovi suradnje.

 

Koje su prednosti učenja slovačkoga jezika?

Slovački jezik pripada slavenskoj grupi jezika te nam je s time vrlo blizak. Dobro je znati i da znanje jednog svjetskog jezika u našem društvu više nije dovoljno.

   Pohađajući izbornu nastavu slovačkoga jezika učenici dobivaju mogućnost otići u Slovačku na ljetnu školu (vremenski okvir: lipanj-kolovoz), te iz prve ruke učiti jezik i upoznati svoje vršnjake iz drugih zemalja. Također imaju mogućnost kreativnog likovnog i pismenog izražavanja, a njihovi radovi objavljuju se, zajedno s radovima ostalih učenika iz škola u kojima se uči slovački jezik, u našem godišnjem dječjem zborniku Kvapky.

Isto tako, učenici se mogu upoznati sa svojim vršnjacima iz susjednih škola u Slavoniji na godišnjoj literarno-recitatorsko-dramskoj smotri Slovenčina moja, te pokazati svoje znanje.

Novost je da od prošle godine sudjelujemo i na natjecanju fotografije i kratkog filma, na kojem učenici imaju mogućnost dobiti vrijedne nagrade. Učeničke fotografije šalju se u Bansku Bystricu na Sveučilište Mateja Bela, a pobjednici su nagrađeni putovanjem na dva dana u Bansku Bystricu, gdje sudjeluju na animacijskim radionicama sa djecom iz Europe, dobivaju certifikat o sudjelovanju te preuzimaju svoju nagradu.

 

 


e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju