preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

vijesti

Lara i Stjepan predstavljali Školu i županiju na manifestaciji "Slovenčina moja"

Autor: Dominik Rajačić, 12. 11. 2018. 12:14

   U subotu, 10. studenoga, u Markovcu Našičkom održana je jubilarna 25. literarno-dramsko-recitatorska smotra „Slovenčina moja“ na kojoj su nastupili i učenici naše škole, polaznici izborne nastave Slovačkog jezika i kulture - Lara Dolovski i Stjepan Sobol kao jedini predstavnici Virovitičko-podravske županije.

 [više]

Videokonferencija s OŠ Oščadnica

Autor: Maja Kanđera, 27. 4. 2018. 10:15

  Povodom 150. rođendana Škole, učenici PŠ Miljevci su u petak 27.4.2018. sudjelovali na videokonferenciji s našom prijateljskom školom iz Oščadnice!

 [više]

Elena Koleno predstavila našu školu na manifestaciji “Slovenčina moja”

Autor: Maja Kanđera, 13. 11. 2017. 11:47

Elena Koleno

U subotu, 11. studenog 2017. godine, u Jelisavcu se održala literarno-dramsko-recitatorska smotra “Slovenčina moja”. 

 [više]

Darovi iz Slovačke za Miljevčane

Autor: Maja Kanđera, 29. 9. 2017. 13:40

   Mali Miljevčani su i ove godine dobili poklone iz Slovačke, prijateljske nam škole Oščadnice!

 [više]

Europski dan jezika u Slatini

Autor: Maja Kanđera, 27. 9. 2017. 14:01

Jezična radionica slovačkog jezika

U utorak, 26. rujna, obilježen je Europski dan jezika u OŠ Eugena Kumičića u Slatini. Naša je škola sudjelovala u ovom uspješnom projektu održavanjem jezične radionice slovačkog jezika za učenike svih škola koje su bile uključene u projekt.  

 [više]

Škola u prirodi 2017.

Autor: Maja Kanđera, 27. 7. 2017. 10:58

 

I ove je godine održana još jedna škola u prirodi u Slovačkoj na kojoj su sudjelovali naši učenici izborne nastave slovačkog jezika, Elena Koleno i Renato Lukaček. 

Naša Elena napisala nam je dojmove.    

 [više]

Održana „Slovenčina moja“, Lidrano na slovačkom jeziku

Autor: Maja Kanđera, 15. 11. 2016. 18:29

     U subotu, 12. studenog 2016., u Slovačkom domu u Iloku pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Saveza Slovaka, Ureda za Slovake u inozemstvu, Slovačkog centra za kulturu Našice, OŠ Julija Benešića Ilok i Matice slovačke Ilok održan je Lidrano na slovačkom jeziku "Slovenčina moja".

 [više]

25 godina časopisa "Prameň"

Autor: Maja Kanđera, 27. 9. 2016. 13:39

Časopis slovačke manjine u Hrvatskoj "Prameň" slavi 25 godina postojanja. 

 [više]

Obilježeni Miljevački dani kukuruza 2016.

Autor: Maja Kanđera, 19. 9. 2016. 12:17

     Tradicionalno, i ove godine održani su Miljevački dani kukuruza. Tako smo u subotu, 17. rujna, mogli uživati u lijepim izvedbama Matice slovačke Zokov Gaj, Matice slovačke Osijek, Kulturno-umjetničkog društva „Lipa“ iz Nove Bukovice, Kulturno-umjetničkog društva „Tamburica“ iz Koraća, ali ne smijemo zaboraviti ni na prekrasan nastup naših mališana iz PŠ Miljevci.

 [više]

Škola u prirodi (24.6.-3.7.2016.)

Autor: Maja Kanđera, 10. 7. 2016. 15:29

Učenici iz Hrvatske na vrhu Chleb

I ove su godine učenici koji idu na izbornu nastavu slovačkog jezika imali mogućnost otići na 10 dana u Republiku Slovačku kako bi usavršili svoje jezično znanje, ali i dobili nova znanja o kulturi, povijesti i identitetu Slovačke. Naravno, nova prijateljstva i lijepa iskustva dolaze u paketu :) 

                 

 

 
 [više]

Fotonatjecanje za učenike iz škola s nastavom slovačkog jezika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Maja Kanđera, 7. 6. 2016. 12:06

     Lea Dorčak, učenica 8. razreda, osvojila je 3.      mjesto u kategoriji "Eksperiment" s fotografijom    "Prvomájový oheň" ("Prvomajska vatra").

      Čestitamo!       smiley                  

    

 [više]

Kreativna radionica na satu slovačkog jezika

Autor: Maja Kanđera, 20. 5. 2016. 14:24

   Učenici izborne nastave slovačkog jezika pokazali su svoju kreativnost i izradili maštovite darove za našu prijateljsku školu iz Oščadnice (Republika Slovačka).

 [više]

Otvoren natječaj za najbolju fotografiju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Maja Kanđera, 28. 4. 2016. 10:04

    Kao i prošle godine, tako je i ove otvoren foto natječaj za učenike koji pohađaju izbornu nastavu slovačkog jezika. Učenici mogu pokazati svoje vještine i poslati u Slovačku svoje radove koji će sigurno biti bogato nagrađeni.

 [više]

Učitelia z Chorvátska navštívili sakrálne stavby na Slovensku

Autor: Maja Kanđera, 28. 4. 2016. 09:55

    V období od 17. apríla do 22. apríla v meste Modra-Harmónia (Študijné a kongresové stredisko CĎV UK v Modre-Harmónii) učitelia slovenského jazyka z Chorvátska, Josip Kvasnovský, Maja Kanđerová a poradca pre slovenský jazyk, Andrej Kuric, zúčastnili sa na seminári s názvom „Využitie sakrálnych stavieb vo vyučovaní prostredníctvom zážitkového učenia“. 

 [više]

Prijateljski darovi za Božić

Autor: Maja Kanđera, 3. 1. 2016. 16:01

    Učenici slovačkog jezika i njihova učiteljica Maja jako su se iznenadili  i obradovali  darovima svojih vršnjaka naše prijateljske škole iz daleke Oščadnice u Republici Slovačkoj. 
 

 [više]

Svätý Mikuláš v Bratislave (Sveti Nikola u Bratislavi)

Autor: Maja Kanđera, 13. 12. 2015. 14:06

   U razdoblju od 4.12. do 7.12. naši učenici Elena Koleno i Mate Dorčak posjetili su glavni grad Republike Slovačke Bratislavu u sklopu nastave slovačkog jezika. Ondje su se družili s učenicima iz Srbije, Mađarske, Ukrajine, Rumunjske, Poljske i Hrvatske, sudjelovali na kreativnim radionicama i predstavama, a za svoj  trud tijekom ove godine bili su i nagrađeni prigodnim i korisnim poklonima.

     O ovom putovanju nam je pisala Elena:)

 [više]

Metodický kurz pre učiteľov v Modre-Harmónii

Autor: Maja Kanđera, 25. 10. 2015. 10:41

Aj tento rok sa už tradične konal metodický seminár pre učiteľov s vyučovacím jazykom slovenským v zahraničí v meste Modra –Harmónia (Študijné a kongresové stredisko CĎV UK v Modre – Harmónii) v termíne od 18.10. do 23. 10.

 

 [više]

180 godina od dolaska Slovaka u Miljevce

Autor: Maja Kanđera, 18. 10. 2015. 12:42

Miljevčani obilježili 180 godina od dolaska Slovaka u Miljevce.

 [više]

 Slovački jezik - model C

Slovački jezik po modelu C u OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica

                                 

Izborni predmet slovački jezik i kultura u OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici izvodi se na hrvatskom i slovačkom jeziku. Učimo jezik i njegujemo kulturu slovačke nacionalne manjine (geografiju, povijest, glazbenu i likovnu kulturu). 

Nastava se održava u kombiniranim odjelima, i to: ponedjeljkom za razrednu nastavu (za učenike od 1. do 4. razreda), te četvrtkom za predmetnu nastavu (za učenike od 5. do 8. razreda) u PŠ Miljevci.

Prijevoz učenika, kao i udžbenici su osigurani od strane Slovačkog kulturnog centra u Našicama.

 

Kome je namijenjen slovački jezik?

Izbornu nastavu slovačkoga jezika mogu pohađati svi učenici iz svih razreda OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici.

 

Zašto učimo slovački jezik u našoj školi?

    U našoj zajednici slovački je jezik aktivno prisutan od 19. stoljeća. Slovaci su se naselili u ova područja u potrazi za poslom (prije svega krčenje šuma) te su odlučili započeti ovdje novi život, a zadržali su naravno i svoj jezik i kulturu koju i dan danas prenose s koljena na koljeno.

Tako danas imamo potomke Slovaka u Miljevcima, gdje se nalazi i naša područna škola, Zokovom Gaju, Našicama, Jelisavcu, Iloku, Požegi, Lipovljanima, Josipovcu Punitivačkom, Jurjevcu Punitovačkom, Osijeku i dr.

Slovaci su zadržali svoj jezik i kulturu, a ponešto su o tome prenijeli i svojim susjedima. Tako danas imamo manifestacije poput Miljevačkih dana kukuruza (gdje se svake godine predstavljaju i naši učenici), Večer polesnjaka u Našičkom Markovcu, Večer korbačíka u Jelisavcu i dr. koje su uvijek odlično posjećene.

Isto tako, u kulturnom životu naših gradova i sela vrlo su aktivne Matice slovačke, koje organiziraju manifestacije, folklorne večeri, druženja, uče djecu slovački folklor, podupiru učenje slovačkog jezika u školama, odlaze u druge zemlje pokazati svoje umijeće, te jednostavno djeluju kao mostovi suradnje.

 

Koje su prednosti učenja slovačkoga jezika?

Slovački jezik pripada slavenskoj grupi jezika te nam je s time vrlo blizak. Dobro je znati i da znanje jednog svjetskog jezika u našem društvu više nije dovoljno.

   Pohađajući izbornu nastavu slovačkoga jezika učenici dobivaju mogućnost otići u Slovačku na ljetnu školu (vremenski okvir: lipanj-kolovoz), te iz prve ruke učiti jezik i upoznati svoje vršnjake iz drugih zemalja. Također imaju mogućnost kreativnog likovnog i pismenog izražavanja, a njihovi radovi objavljuju se, zajedno s radovima ostalih učenika iz škola u kojima se uči slovački jezik, u našem godišnjem dječjem zborniku Kvapky.

Isto tako, učenici se mogu upoznati sa svojim vršnjacima iz susjednih škola u Slavoniji na godišnjoj literarno-recitatorsko-dramskoj smotri Slovenčina moja, te pokazati svoje znanje.

Novost je da od prošle godine sudjelujemo i na natjecanju fotografije i kratkog filma, na kojem učenici imaju mogućnost dobiti vrijedne nagrade. Učeničke fotografije šalju se u Bansku Bystricu na Sveučilište Mateja Bela, a pobjednici su nagrađeni putovanjem na dva dana u Bansku Bystricu, gdje sudjeluju na animacijskim radionicama sa djecom iz Europe, dobivaju certifikat o sudjelovanju te preuzimaju svoju nagradu.

 

 


Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2018/2019

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Školska shema

 

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju