preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

Cvrčak - Vladimirov list

            Cvrčak - Vladimirov list   list je učenika i učitelja OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica koji izlazi od 2004. godine. List se objavljuje uoči Dana škole 30. svibnja te objedinjuje sve događaje i aktivnosti u tekućoj školskoj godini. Do svibnja 2018. objavljeno je ukupno petnaest brojeva.

          Vladimirov list (bez Cvrčka!:)) počeo je izlaziti inicijativom  tadašnje pedagoginje Ivane Baranašić i profesorice hrvatskoga jezika Larete Žubrinić. Članovi uredništva tijekom godina su se  mijenjali (Lareta Žubrinić, Ivana Baranašić, Katarina Margeta, Snježana Vulić, Sanja Pajnić, Slavica Ostrogonac, Božica Filipović Veg, Maja Kufner). Ipak, u pripremanju Vladimirova lista  - Cvrčka (od 2011.) nezamjenjiva je i nenadmašiva aktivnost svih naših učenika – novinara koji su istraživanjem, fotografiranjem, intervjuiranjem i pisanjem odrastali zajedno sa samim  listom. Zato im svima  veliko hvala!

            Raznovrsne rubrike Cvrčka nastoje otkriti sve tajne veselog školskog života. Rubrika Dogodilo se ukratko predstavlja sve važnije događaje u školskoj godini od kojih se oni najvažniji detaljnije prikazuju u rubrici A sad malo opširnije. Ovdje će najviše do izražaja doći trud, spretnost i rječitost naših mladih novinara!

           Rubrika Život oko nas prelazi granice školskoga dvorišta i zadire u zanimljiva iskustva, priče, hobije naših mještana: susjeda, djedova i baka, poznanika.

       Moje pjesme, moje slike, moji snovi rubrika je koja otkriva i predstavlja likovne i literarne talente među našim učenicima. Svi koji sanjare i o tome pišu ili svoje snove oslikavaju, mogu pronaći mjesto u ovoj rubrici.

           Pametnica – smijalica šećer je na kraju našeg lijepog učeničkog lista. Ovdje možemo saznati o rezultatima školskih i županijskih natjecanja u kojima smo sudjelovali te novim naslovima u školskoj knjižnici. Ali, to je prije svega stranica zabave i smijeha pa se ovdje može riješiti i koja zagonetka, pročitati poneki vic i učenicima najzanimljiviji „biseri iz školske klupe“.                               
                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svaki broj Vladimirova lista posvećen je određenoj temi. Tako prvi broj govori o povijesti škole od njezina osnutka 1868. godine, karakteristikama i perspektivi mjesta Nova Bukovica te stogodišnjici crkve.

    Drugi broj daje općeniti pregled šk.god. 2004./2005., a treći obilježava 130 godina rođenja  Vladimira Nazora. Četvrti broj tematizira uvođenje Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda u škole (HNOS).

  U jubilarnom broju iz 2008. godine proslavili smo velikih 140 godina postojanja školstva u Novoj Bukovici o kojemu svjedoči i spomenica iz tog vremena.                      

    

                                                  

  

    Stari školski zidovi teško podnose zub vremena pa smo u šestom broju Vladimirova lista ponosno izvijestili o polaganju temeljnoga kamena za dogradnju nove školske zgrade koja će nam olakšati učenje i uljepšati dane provedene u školi.

    Sedmi broj tematski je bio posvećen školskom ekološkom projektu „Učimo, mislimo, živimo zeleno!“ kojim smo prikupili oko 15 000 plastičnih boca i tako štedjeli za školski izlet.

             

     Školske godine 2010./2011. naš „Vladimirov list“, broj 8.  promijenio je ime u „Cvrčak“ prema poznatoj pjesmi Vladimira Nazora. Početni stihovi te pjesme ujedno su i misao vodilja tog školskog lista:

I cvrči , cvrči cvrčak na čvoru crne smrče…

I pjeva: “Ja sam danas ispio sunce plamno.”

     Uz stalne rubrike Dogodilo se, Život oko nas, Moje pjesme, moje slike, moji snovi, Zajedno u vjeri te Pametnica, smijalica, našao se i školski projekt Nema jela bez djela.

    Projekt je obuhvatio tradicionalnu kuhinju našega kraja, a naši su učenici uživali u spremanju kupinovog vina, soka od jabuka, kobasica, domaćeg kruha, kolača, maslačkovog meda te polesnjaka, tradicionalnog slovačkog jela od krumpira. Još su toga naši učenici napravili i naučili, a sve to uz pomoć svojih učitelja i dragih mama i baka. Rezultat cjelogodišnjeg truda i rada naša je kuharica „Mala riznica zavičajne kuhinje“.

 

CVRČAK, broj 9., 2012./2013.

 (pdf. klikom na naslovnicu)

Vladimirov „Nokturno“ uveo nas je u novo izdanje „Cvrčka“  koje je zasjalo u novom ruhu.

„I ja pjevam, pjevam, pjevam zvj'ezdin sjaj.

U mojoj se grudi t,jesnoj ugn'jezdio c'jeli maj.“

   Tema broja bio je školski projekt „Ja – poduzetnik“. Cilj projekta bio je približiti učenicima lokalno poduzetništvo, prvenstveno preko obiteljskih gospodarstvenika i obrtnika. Ono što su naučili kroz razgovor i rad sa svojim domaćinima, primijenili su na školskim radionicama. Sve što su marljivo izradili svojim rukama, uspješno su prodavali na školskim priredbama.

    List je dobio i novu rubriku Put putujem koja nas je upoznala s ovogodišnjom ekskurzijom u Zagreb koji su posjetili učenici od 1. do 7. razreda uz pratnju svojih učitelja.

 

Deseti broj časopisa „Cvrčak“, 

svibanj 2013. godine

 (pdf. klikom na naslovnicu)

   Tema broja je „Škola je život: pjesma i rad(ost)!“ Osim zanimljivog naziva projekta (koji je oduševio i našeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta) i teme broja valja spomenuti da je otvoren novi dio školske zgrade. 2. svibnja 2013. godine (nakon nekoliko godina radova) otvoren je novi dio školske zgrade uz nazočnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i  župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića. Osim otvorenja nove školske zgrade, proslavili smo 155 godina od prvog spomena školstva na ovom području, 145 godina od službenog otvaranja škole u Novoj Bukovici te 45 godina otkad škola nosi ime Vladimir Nazor.  

     U sklopu projekta realizirane su brojne aktivnosti u školi. Ovo su samo neke od aktivnosti koje su uspješno provedene u sklopu projekta: kulturna manifestacija Miljevački dani kukuruza, izložba krušnih proizvoda povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, izložba knjiga starih i vrijedni izdanja s literarnom večeri, pisanje scenarija za videospot za himnu škole i mnoge druge aktivnosti. Učenici i učitelji, ali i ostali djelatnici naše škole zadovoljni su novim prostorom školske zgrade, a najviše nas veseli multimedijalni centar naše škole informatička učionica i školska knjižnica. 

    Učenici novinari i voditeljica novinarske družine Božicom Filipović Veg, zajedno s informatičarem Vladimirem Bićanićem odradili su tijekom školske godine velik posao, a budući da je izišao u jubilarnom izdanju - time posebniji!

Cvrčak 11 (2013./2014.)

 (pdf. klikom na naslovnicu)

         Novi broj „Cvrčka“ predstavio je rad učenika i učitelja u protekloj školskoj godini. U prvom planu bio je školski projekt „Priključi se na knjigu, zaboravi brigu“ čiji je cilj bio približiti naše učenike školskoj knjižnici i čitanju. Raznim aktivnostima knjižničarki predstavljen je novi prostor knjižnice koji nudi niz mogućnosti: radionice, nastavu u knjižnici, kvalitetniji rad INA-e Mladi knjižničari, provođenje slobodnog vremena, slobodan pristup građi… Prodajne akcije naših učenika bile su usmjerene prema obnavljanju fonda knjižnice.

            Uz uobičajen godišnji pregled aktivnosti „Dogodilo se“, pronaći ćemo nešto o e-twinning projektu „Book'ovica“ koji je vezan uz školski projekt, ali i uz dugogodišnje prijateljstvo sa školom Oščadnica Ustredie iz Slovačke. Posebno valja istaknuti županijski literarni natječaj „Dan pjesnika“ kada slavimo rođendan Pavla Bistrovića, LiDraNo te „zelene“ stranice. U rubrici „Život oko nas“ pisali smo o udruzi „Bukovica u srcu“, propaloj zgradi škole u Donjoj Bukovici te arheološkom nalazištu.

    Na kraju se možete zabaviti uz likovne i literarne radove učenika i enigmatiku, nasmijati se našim biserima i oprostiti se od osmaša, upoznati našeg novog župnika i putovati s nama. Sve su to uobličili naši novinari pod budnim okom učiteljice Božice Filipović Veg, a učitelj Vladimir Bićanić zabavio se grafičkim oblikovanjem.

       Naslovnu stranicu krasi naša „milenijska“ fotografija s logotipom škole.

Cvrčak 12 (2014./2015.)

 (pdf. klikom na naslovnicu)

     Novi „Cvrčak“, nove igre, novo znanje! Školski projekt „Zaigrana škola“ posvećen je igri, učenju kroz igru, druženju i prijateljstvu.

          U rubrici „Dogodilo se“ sve to možemo vidjeti i doživjeti: skakanje u vreći, druženja sa sumještanima, e-twinning projekti, radionice… Svi su važniji datumi u kalendaru prigodno obilježeni.

         Posjetila nas je književnica Ivana Kranželić, a neki su učenici prespavali u školi čitajući bajke. U sklopu projekta „Ruksak (pun) kulture“ naši su učenici pogledali opernu jednočinku „Ljekarnik“ Josepha Haydna. Prvašići su upoznali knjižnicu i dobili članske iskaznice.  Ekološki smo osviješteni pa puno čistimo, recikliramo, učimo o vodi i poeziji, slavimo s eTwinningom!

           Sudjelovali smo na raznim natjecanjima i natječajima, putovali i cijelo se vrijeme igrali i učili. Pratili smo život u našoj Novoj Bukovici i kako škola „diše“. U ovom broju možete pogledati i likovne radove, uživati u stihovima i prozi koje su naši učenici vrijedno zapisivali. Uz „Cvrčak“ se možete i nasmijati, a pogotovo na posljednjoj stranici…

 

     Cvrčak 13 (2015./2016)

               (pdf. klikom na naslovnicu)

        Cvrči naš Cvrčak već trinaestu godinu zaredom o životu i radu naše Škole, a pogled na naslovnicu najavljuje veselje, ljubav i rad koji su nas pratili tijekom čitave školske godine. To potvrđuje redovita rubrika našeg pedagoga „Dogodilo se“ koja je kratak prikaz školske godine 2015./16.

    Od ostalih vijesti valja izdvojiti „Obiteljski višeboj“ kojim je obilježen Međunarodni dan obitelji, a naš tolerantni i dobrotvorni duh opisuju aktivnosti povodom Dana ljudskih prava, Dana ružičastih majica, ali i sudjelovanje u akciji „Kosa ljubavi“.

     Bilo je velikih uspjeha na literarnim natječajima, LiDraNu, županijskim natjecanjima, svakako pročitajte o tome. Škola je sudjelovala u nekoliko Etwinning projekata, a naša zadruga „Bukvica“ bila je vrlo aktivna. Intervju s učiteljem TZK-e govori o trenutno najvećem problemu naših učenika – nedostatku dvorane za TZK. Dočekali smo novu fasadu na starom dijelu školske zgrade pa optimistično gledamo i na rješenje problema dvorane.

        Mnogo se toga događalo i u našim selima, a istaknut ćemo novo ruho župne crkve što su župljani prigodno obilježili.

       I ovaj broj donosi pregršt učeničkih likovnih i literarnih radova, „mudrolija“ s nastave i oko nje, izvješća s putovanja i intervju s našom lokalnom književnicom-amaterkom Tanjom Fuljek.

                Više otkrivati nećemo, zaronite u svijet bukovačke škole i uživajte!

***

        Cvrčak 14  (2016.2017)

                (pdf. klikom na naslovnicu)

Novi je „Cvrčak“ izašao, a ove se godine bavi vrlo zanimljivom temom: našom školskom zadrugom „Bukvica“. Tema je broja „Pune tačke bukovačke“, a tačke su pune proizvoda naših vrijednih zadrugara. Kao i obično, naš je pedagog pripremio presjek događaja iz školskog veselog života i možemo reći da smo stvarno mnogo toga zanimljivog vidjeli, naučili i napravili.

     Izdvojit ćemo posjet Kinološke udruge Slatina, sudjelovanje na sportskom natjecanju Lino-višebojac, posjet arheološkom nalazištu Sjenjak. U časopisu možete pročitati nešto o ogrlicama sreće, zdravoj hrani, fair-playu, integriranoj nastavi i još mnogo toga. Intervjuirali smo rukometaša Josipa Božića Pavletića kojeg nam je doveo medvjedić Lino i saznali kako živi jedan sportaš.

     Naša školska zadruga bila je vrlo vrijedna ove godine što dokazuju brojne slike i sudjelovanje na Smotri učeničkih zadruga naše županije. Istražili smo i što je sve potrebno za vođenje vlastitog obrta u intervjuu sa Silvijom Martinković Škiljić, vlasnicom prekrasne cvjećarnice u Novoj Bukovici. Putem Skypea posjetili smo daleku Ameriku. Naša sumještanka i znanstvenica Jadranka Milošević radi u SAD-u u Pittsburghu na istraživanjima plućnih bolesti. Rado se odazvala našem pozivu i odgovorila na pitanja o svom životu i radu, školovanju i napredovanju.

   Naši su učenici bili kreativni i izražavali se likovno i literarno, a neke radove možete vidjeti u stalnoj rubrici Moje pjesme, moje slike, moji snovi. Putovali smo u Vukovar, Đurđevac i Krapinu. Posebno nas veseli što smo u rubrici Stihovima kroz zavičaj predstavili našu učiteljicu Jasminku Stošić koja, osim što je mama, baka i učiteljica, vrijedno piše stihove za djecu. Objavili smo neke njezine pjesme i igrokaze kojima uljepšava priredbe u našoj Područnoj školi Miljevci. Pročitajte „Cvrčak“ i inspirirajte se za neke nove pothvate.

Cvrčak 15. (2018./2019.)

    Ne možemo vjerovati da je već prošlo 150 godina! Zaista, u Novoj Bukovici djeca se školuju od davne 1868. godine. Mnogo je promjena, izgradnji, nedaća i lijepih događanja vidjela ova naša škola. „Prvih 150 godina“ tema je ovogodišnjeg broja, a i cijela je školska godina posvećena velikim obljetnicama: 150 godina školstva u Novoj Bukovici, 100. obljetnica stare školske zgrade i 15. broj Cvrčka.

   Naši zadrugari i humanitarci i ove su se godine iskazali, a naš prekrasni vrt proglašen je trećim najljepšim školskim vrtom u kategoriji „Najljepša učionica na otvorenom“ te smo sudjelovali na snimanju emisije na HRT-u. U ovom broju pročitajte u koje smo sve projekte uključeni, a zaista ih je mnogo. Intervjuirali smo umjetnika Fikreta Balića i voditeljicu KUD-a „Lipa“ Slavicu Podolski. Skype nas je opet odveo preko oceana, do dalekog Pittsburgha, ali i nešto bliže, do Mirte Zečević koju su novinari intervjuirali i saznali kako izgleda život jedne kazališne i filmske glumice.

    Kako žive petaši bez djevojčica, što su naši učenici nacrtali, napisali, sastavili, kamo su putovali i što su naučili ove školske godine pročitajte u jubilarnom Cvrčku.

Cvrčak 16. 2019./2020.
 
Postali smo eTwinning škola!
Samo pet (5!) osnovnih škola u cijeloj panonskoj regiji naše države imaju titulu eTwinning škole. A jedna od njih baš je naša škola! Sigurno ćemo pronaći još koju titulu i priznanje koje možemo osvojiti, ali zasad čitajte o ovome velikom uspjehu u Cvrčku 16. Koji su nas to sve projekti doveli do ove titule, što smo radili i tko je sudjelovao – sve lijepo piše već na samom početku lista.
Članovi Novinarske skupine, urednice Izabela i Dorotea i njihova mentorica Božica Filipović Veg opet su odradili ogroman posao i u nešto više od 30 stranica Cvrčka predstavili rad naše škole u ovoj školskoj godini. Učitelj Informatike Vladimir Bićanić uvijek se pobrine da Cvrčak izgleda profesionalno i kvalitetno.
Od mnogih događanja izdvajamo aktivnosti učeničke zadruge „Bukvica“, posjet glumaca iz Rijeke i uspjeh na županijskom natjecanju. Naši učenici predstavili su svoje talente, ali i zanimanja u našem selu. Intervjuirali smo dugogodišnjega učitelja Likovne kulture Đorđa Stanisavljevića koji odlazi u zasluženu mirovinu i  predstavili projektnu nastavu i mobilnosti. Pogledajte brojne likovne i literarne radove naših učenika i  što nam poručuju osmaši. Na samom kraju, na „koricama“, zabavite se uz scene iz života žene, majke, kraljice. 

___________________________________________________________

    Kako mu i samo ime govori, Vladimirov list - Cvrčak, kao i naša škola, nazvan je po velikom pjesniku Vladimiru Nazoru. Stoga, njemu i našoj školi u čast, Vladimirov list , sada Cvrčak, uvijek započinje njegovim stihovima koji su kroz nekoliko godina objavljivanja lista stvorili zanimljiv kolaž:

„U meni sad i djetinje su oči

Što čudom motre zagonetku Svega.

I život volim i sve one moći

Što kao voda izviru iz njega.“

(VL, br.3)         __ ________________________________________________________

                                                                                                 „O duše vi žarke,

Sve prastare varke

Iz vašijeh ograda

Ganjajte!

Visoko se propnite,

Na zvijezde se popnite

I sanjajte, sanjajte,

Sanjajte!“

_____________________________________________________(VL,br. 4)

„Idi! Sav svijet obiđi…

Kud iđah maštom,

Ti ćeš nogom proći.

Što dirah mišlju,

ti ćeš taći rukom.

Što sanjah,

Ti ćeš i uradit moći.“

(VL,br. 5)______________________________________________________

„Ja sam danas

ispio

Sunce plamno.“

(VL,br. 6)______________________________________________________

„Skini s lica bijeloga mrežu gusta vela.

Pusti nek te Božje sunce ljubi usred čela…

Budi i ti kao priroda

Slobodna i živa!“

(VL Cvrčak,br.7)_________________________________________________

I cvrči , cvrči cvrčak na čvoru crne smrče…

I pjeva: “Ja sam danas ispio sunce plamno.”

_________________________________________________VL Cvrčak,br. 8)

 

„I ja pjevam, pjevam, pjevam zvj'ezdin sjaj.

U mojoj se grudi t'jesnoj ugn'jezdio c'jeli maj.“

(VL br.9) ______________________________________________________

Zemniče, čuješ poj?

Šumi ko srebrn-more, 

zuji ko pčela roj. 

I pjeva: Sv'jet je lijep, a život dar je s neba,...

_______________________________________________VL Cvrčak, br 10.)

 

„S dobrima dobar, a ni s kime zao,

Svog srca glasa nikad se ne stidi.“

(VL Cvrčak, br.11._______________________________________________

 

Mi smo djeca. Igramo se.

Al nam igra prazna nije:

Kao sunce rad budući

Kroz nju već se nama smije.

(VL Cvrčak, br.12.____________________________________________________

Pobijedio sam! - spoznao sam napokon

I od kud sam, i tko sam, 

I kamo idem, i znam, kakvo bogatstvo 

U biću svome nosam. 

(VL Cvrčak, br. 13.)

_________________________________________________________________

Od neba pa do zemlje
Glasa se gromki poj,
Ko orô s visa klikćem:
„Divan je život moj!“
(Cvrčak, br. 14, Konjik)

_________________________________________________________________

 

„A kada bih svijet

obašao cio,

tu bih lađu svoju

svime napunio.“

(Zlatna lađa)

 

 

 

 

Pripremila: Sanja Pajnić, knjižničarka /

  Podatke ažurirale: Eva Turza Mitrović, knjižničarka     

                             Marijana Pađen Jurišić, knjižničarka

                                                                                                

___________________________________________

*Reci - Cvrčak!

e-Dnevnik
 

Ponosni!

Erasmus+ | Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

 

 

 

Nauči riječ!

Kalendar 2021/2022

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju