preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica

 > Naslovnica
Vijesti

Radon 222 ?

Autor: Lareta Žubrinić, 16. 10. 2016.

    Radon je radioaktivni plin kojeg ne možemo vidjeti, namirisati ni okusiti – za njegovu detekciju i mjerenje potrebni su posebni mjerni uređaji. Iz toga razloga prošli tjedan posjetili su nas istraživači  iz Osijeka.

   Igor Miklavčić, predavač  i Ivana Krpan, znanstvena novakinja s Odjela za fiziku Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera iz Osijeka posjetili su našu školu s ciljem da u prostorijama matične i područne škole postave mjerne uređaje kojima će se tijekom sljedećih godinu dana mjeriti radon, prirodna radijacija iz tla.

    Kako bi istraživanje bio uspješno,  molimo sve učenike da ne diraju bijele kutijice u svojim učionicama.

- Radon je prirodni radioaktivni plin koji, u okolišu, nastaje radioaktivnim raspadom radija. 

- U zatvorenom prostoru, kućama i/ili radnim mjestima, radon može doseći visoke vrijednosti. Radon se lako može izmjeriti.

-Postoje učinkovite metode smanjenja visokih vrijednosti radona u kućama i/ili radnim mjestima. Zaštitite svoju obitelj.

- Statistički gledano, radon je, poslije pušenja, najvažniji uzročnik karcinoma pluća. Procjenjuje se da je između 3% i 14% svih karcinoma pluća uzrokovano radonom (ovisno o prosječnim vrijednostima radona u pojedinoj državi).

 

Više o radonu, istraživanju i o tome kako zaštiti svoj dom pronađite na stranicama radon.dzrns.hr
Oglasna ploča
e-Dnevnik

Ponosni!

 

Kalendar 2017/2018

Energetska obnova škole

Projekt je sufinancirala

Europska unija iz

Europskog fonda za regionalni razvoj

Škole -susjedi i prijatelji

EU EDU zona

 

 

Upisi u srednju školu
Voće i čaša mlijeka za zdravlje

 

Zelena čistka

Klikom na sličicu Zahvalnice Školi upoznajte se s akcijom!

     "Čist okoliš je pravo i obveza svih nas.Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš mogućit ćemo bolju budućnost, i nama, i budućim generacijama. "

     Od sredine travnja 2012. tijekomsvih ovih godina uključeni smo u zajedničku akciju "Zelena čistka" čišćenja našeg mjesta i uređivanja školskog okoliša.

Prijatelji iz Slovačke

 

Prijatelji iz Japana

Arhiva dokumenata
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica / Zagrebačka 28, HR-33518 Nova Bukovica / os-vnazora-novabukovica.skole.hr / skola@os-vnazora-novabukovica.skole.hr
preskoči na navigaciju