Jabuke u šlafroku
Autor: Lareta Žubrinić, 31. 10. 2024.
Svjetski dan jabuka obilježava se 20.listopada, a tradicija održavanja počela je 1990.godine. Tim povodom, učenici 3. razreda, na satu INA pripremali su slasticu od jabuka. Poznata je pod raznim nazivima, a mi smo se odlučili za ime koje su koristile naše bake „Jabuka u šlafroku“.
Sakupili smo recepte, donijeli namirnice i potreban materijal i krenuli s izradom.
Jabuke smo ogulili ,izrezali na kolutove, izdubili sredinu i bile su spremne za uranjanje u smjesu.
Zamutili smo smjesu od jaja, brašna ,mlijeka ,šećera, vanilin šećera i malo soli. Za to vrijeme učiteljica je ugrijala ulje u dubokoj posudi na električnom kuhalu. Jabuke smo uronili u pripremljenu smjesu i pržili dok ne porumene.
Vadili smo ih na papirnate ubruse i ostavili da se malo rashlade. Miris se širio cijelom školom i mnoge je podsjetio na djetinjstvo i slasticu koja je skoro zaboravljena, a vrlo je ukusna, zdrava i brza za pripremu.
Na kraju, jabuke smo posipali šećerom u prahu i slasno ih pojeli, a ostale recepte sačuvali smo za neku drugu prigodu.