Izrada sapuna od kave
Autor: Mateja Filković, 20. 5. 2019.
Članovi Učeničke zadruge "Bukvica" prošli su tjedan izrađivali mirisne sapunčiće od kave. Kako je tekao proces izrade, pročitajte u nastavku.
Proces planiranja i proizvodnje domaćih eko sapuna provela je učiteljica kemije Mateja Filković s učenicima sedmih i osmih razreda, članovima UZ Bukvica.
A što je sapun?
Sapun je anionski tenzid koji se koristi za pranje i čišćenje. Nalazi se u krutom agregatnom stanju ili u obliku viskozne tekućine. Sapun nastaje reakcijom masnoća s jakim lužinama u procesu saponifikacije. U današnje vrijeme sapuni se više koriste kao preparati prilikom obavljanja osobne higijene, dok u prošlosti ovi proizvodi su bili glavno sredstvo za čišćenje jer sapun ima sposobnost da ukloni masnoću.
Kako je tekao postupak proizvodnje sapuna:
Na našoj radionici provodili smo hladni postupak proizvodnje sapuna. Težili smo izradi vrlo kvalitetnih sapuna te smo pokušavali stvoriti idealni omjer lužine, vode i masnih kiselina. Razlog dodatka lužine leži u težnji provedbe procesa saponifikacije. Saponifikacija je proces razgradnje masti, analogno tome proces nastanka sapuna koji uključuje i vremensko dozrijevanje sapuna. Postupak hladne proizvodnje provodili smo kako bi uklonili moguće neželjene posljedice zbog nagrizajuće natrijeve lužine.
Postupak proizvodnje provodili smo kroz 10 koraka.
Započeli smo neizbježnom pripremom metalnih kalupa za sapune te posuđa i pribora za rad.
Nakon toga provodi smo vaganje sastojaka u staklene boce i menzure te vrlo bitno provoditi vaganje u skladu s saponifikacijskim faktorom. Miješanje vode i hidroksida potrebno je provoditi vrlo oprezno. Oprezno dodati lužinu u vodu! Nikada vodu u lužinu.
Otopinu ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje. Držati u prozračnoj prostoriji. Dok se lužina hladi, vrijeme je za zagrijavanje ulja. Ulje i lužina moraju biti iste temperature.
Polako dodavati ulje uz miješanje. Dodavati eteričnih ulja i bojila. Uliti sapun u kalup, paziti na ravnomjernu raspoređenost.
Vrijeme je za čišćenje prostora i pribora. Temeljito treba oprati svo posuđe!
Nakon 24 sata izvaditi sapune iz kalupa i ostaviti na zrenju 4 tjedna te ih nakon toga isprobati.
Odakle nam nadahnuće za ovu aktivnost:
- sve češća proizvodnja domaćih i prirodnih (eko) sapuna
- vrlo jednostavan proces koji se koristi od davnina
- razvijanje inovativnosti i kreativnosti kod djece zbog moguće primjene različitih sastojaka kao što su eterična i jestiva ulja te različite prehrambene boje
- zainteresiranost djece da kuhaju sami svoj sapun koji mogu koristiti
- primjena svakodnevice u praksi
Ovom aktivnošću željeli smo povezati matematiku, kemiju, popularizirati ekoproizvode u svakodnevnoj primjeni te osvijestiti učenike o zaštiti prirode i korištenju eko i prirodnih proizvoda.
Školski odbor OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica
na 27. sjednici održanoj 30. rujna 2015. donio je
Odluku o osnivanju učeničke zadruge.
.....
Ime zadruge B U K V I C A:
Značenje riječi bukva vezano je za upotrebu njene kore kao sredstva za pisanje, što se vidi u korijenima nekih jezika, poput njemačkog (Buch) i engleskog (book) ◦ BUKVICA: Prvi rukopisi bili su napisani na tankim pločicama bukovine.
◦ Plod bukve (jestiv i zdrav)
◦ Stablo mlade bukve
CILJ:
Cilj je Zadruge okupiti na dragovoljnoj osnovi što veći broj učenika i primjerenim metodičkim postupcima pod vodstvom učitelja mentora omogućiti im razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih, društvenih i srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada.
U Zadruzi se posebno razvijaju i njeguju radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo, stječu znanje i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanja baštine i pučkog stvaralaštva, učenici profesionalno informiraju i usmjeravaju, te stvaraju preduvjeti za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.
U našoj se učeničkoj zadruzi čuva identitet kulturnog nasljeđa, duh tradicije i kulturne baštine ovoga kraja. U uskoj suradnji s udrugom žena „Bukovica u srcu“, pojedinim OPG-ima i roditeljima naših učenika, njegujemo etno i gastro baštinu svoga kraja, običaje vezane uz blagdane i svečanosti, kućne radinosti, stare zanate, vez. Tu su i ekološke aktivnosti za očuvanje okoliša i briga za okoliš, izrada suvenira i poticanje poduzetništva.
NAMJENA AKTIVNOSTI:
- Pobuditi i razviti svijest o nužnosti i vrijednosti rada za čovjekov život.
- Razvijati i njegovati radne navike te odgovornost, inovativnost, samostalnost, poduzetnost i potrebu za suradnjom; omogućiti stjecanje, produbljivanje, proširivanje i primjenu znanja te razvoj sposobnosti bitnih za gospodarstvo i organizaciju rada.
- Razvijati svijest o mogućnosti, dosezima i potrebi primjene suvremenih znanstvenih, tehničkih i tehnoloških dostignuća.
- Pridonositi prijenosu znanja iz nastave u praktične djelatnosti Zadruge i, obrnuto, znanja iz rada u Zadruzi u nastavu.
- Razvijati ljubav prema prirodi i vrijednostima koje je čovjek stvorio svojim radom te svijest o nužnosti očuvanja ravnoteže u prirodi, zaštite okoliša i njegovanja baštine; omogućiti najveći razvitak sposobnosti i ostvarenje osobnih interesa, a time i samopotvrđivanje te spoznaju vlastitih sklonosti i sposobnosti.